Overslaan en naar de inhoud gaan
#Tax & Legal #Business Legal #Vennootschapsbelasting

Welke impact heeft de beoogde fiscale hervorming op de voordelen voor O&O?

maandag 24/04/2023

Begin maart 2023 publiceerde de minister van Financiën de krijtlijnen voor een eerste fase van een brede fiscale hervorming. Deze hervorming moet ons huidige belastingstelsel moderner, eenvoudiger en meer rechtvaardig maken. Stel dat die eerste fase concreet wordt, dan zal dat gevolgen hebben voor zowel gezinnen als bedrijven. We zoomen in op de mogelijke impact op de fiscale voordelen voor onderzoek en ontwikkeling (O&O) voor bedrijven onderworpen aan de vennootschapsbelasting.

Wat volgt is wat er op tafel ligt. Het zijn slechts plannen, nog geen finale regels. Er is nog niets definitief beslist.

Aftrek voor innovatie-inkomsten

Als bedrijven inkomsten uit intellectuele eigendomsrechten (bv. octrooien en auteursrechtelijk beschermde software) verkrijgen, dan kunnen ze de netto-inkomsten uit deze rechten voor 85% aftrekken van de belastbare basis in de vennootschapsbelasting. Het doel van de aftrek voor innovatie-inkomsten is bedrijven maximaal stimuleren die actief bezig zijn met innovatieve O&O en over kwalificerende intellectuele eigendomsrechten beschikken.

Het belang van de innovatieaftrek, voor zowel kleine als grote ondernemingen, valt niet te ontkennen. De brede toepassing van deze fiscale incentive vertaalt zich wel in hoge kosten (voor de Belgische overheid) in de vennootschapsbelasting.

Exit Belgische octrooien?

Het innovatieregime is populair, maar de kosten zijn hoog. Daarom wil de minister dat de aftrek voor innovatie-inkomsten alleen van toepassing is op bedrijven die effectief innoveren. Dat moet het principe van de aftrek betaalbaar houden en meer rechtszekerheid geven.

Concreet komen inkomsten uit bepaalde Belgische octrooien vanaf 2024 niet langer in aanmerking voor de aftrek voor innovatie-inkomsten. Alleen Europese of internationale octrooien vallen onder de regeling. Voor kleine vennootschappen is er echter een uitzondering voorzien. Onder bepaalde voorwaarden komen inkomsten uit Belgische octrooien toch nog in aanmerking. Het internationaal karakter van het octrooi geldt dus alleen voor grote vennootschappen of multinationals.

Geen wijziging voor auteursrechtelijk beschermde software

De vrees dat ook auteursrechtelijk beschermde software niet langer kwalificeert als intellectueel eigendomsrecht is onterecht. Voor kwalificerende softwareprogramma’s wijzigt er fundamenteel niets.

Wel is het niet langer mogelijk om bij de Programmatorische Federale Overheidsdienst Wetenschapsbeleid of het Federaal Wetenschapsbeleid (BELSPO) een bindend advies over innovatieaftrek aan te vragen. Zo’n advies bevestigt het innovatieve karakter van de software voor de aftrek voor innovatie-inkomsten en is bindend voor de fiscus.

Als die mogelijkheid verdwijnt, kan dat in de praktijk leiden tot meer discussies bij de controle van het innovatieve karakter van de software. Bedrijven doen er dus goed aan om in de toekomst zelf het innovatieve karakter van de software te documenteren.

Aanpassing BV korting biedt meer rechtszekerheid

De afgelopen jaren controleerde de fiscus vaker en strenger de toepassing van de gedeeltelijke vrijstelling van doorstorting van de bedrijfsvoorheffing voor O&O (BV korting). Dankzij de BV korting beschikt de werkgever over extra financiële middelen of cashflow. De werkgever kan maximaal 80% van de bedrijfsvoorheffing behouden als werkkapitaal binnen de onderneming.

Controles van de BV korting leiden steeds vaker tot discussies en rechtszaken tussen de fiscus en de belastingplichtige. Om meer rechtszekerheid te bieden, wordt het regime van de BV korting als volgt aangepast:

  • De BV korting geldt voortaan onder bepaalde voorwaarden ook voor een minimaal aantal werknemers actief in een onderzoekscentrum. Dat is een bedrijfstak met O&O werkzaamheden. Werkgevers moeten een erkenning aanvragen.
  • De voorafgaande aanmelding bij BELSPO van O&O projecten en programma’s blijft behouden. Er komt een extra rapporteringsverplichting. Werkgevers moeten voortaan bijkomend na het jaareinde een gedetailleerd overzicht bezorgen van de projecten.
  • De BV korting wordt wettelijk beperkt a rato van de duurtijd van de werkzaamheden verricht in O&O.
  • De belastingplichtige kan geen bindend advies over het O&O karakter van de activiteiten m.b.t. de BV korting meer aanvragen bij BELSPO. De Dienst Voorafgaande Beslissingen kan dat wel nog in het kader van een rulingaanvraag over de BV korting of de aftrek voor innovatie-inkomsten.

Extra fiscale stimuli voor duurzame investeringen

De transitie richting een duurzamere en groenere wereld(economie) vraagt grote investeringen, ook door bedrijven. Om deze investeringen aan te moedigen, wordt de investeringsaftrek voor bedrijven in de vennootschapsbelasting uitgebreid.

  • Een verhoogde investeringsaftrek voor duurzame investeringen.
  • Een systeem van dubbele lineaire afschrijvingen voor investeringen in klimaatneutrale technologieën.
  • Het belastingkrediet voor O&O is ook van toepassing op duurzame investeringen.

Concrete wet afwachten

Deze brede fiscale hervorming is vandaag nog niet omgezet in een concrete ontwerpwet. Het is dus nog afwachten op wat er uiteindelijk effectief beslist zal volgen. De extra fiscale stimuli voor duurzame investeringen zijn alvast heel positief. Als uw bedrijf de aftrek voor innovatie-inkomsten en/of de gedeeltelijke vrijstelling van doorstorting van de bedrijfsvoorheffing voor O&O al toepast, volgt u de evolutie best op de voet. We doen dat zeker ook en houden u op de hoogte.

Hebt u vragen over een van deze onderwerpen? Aarzel niet om contact op te nemen met onze experten of uw vertrouwd contactpersoon bij Moore.

Neem contact op met één van onze experten

Joachim Janssen

Joachim Janssen

Partner Tax & Legal Services

Contact
Dries Van Buggenhout

Dries Van Buggenhout

Manager Tax & Legal Services

Contact