Overslaan en naar de inhoud gaan
#Tax & Legal #Estate Planning

Welke aanspraken heeft uw schoonkind op uw nalatenschap?

dinsdag 15/06/2021
Welke aanspraken heeft uw schoonkind op uw nalatenschap

Schoonkinderen hebben net als stiefkinderen geen wettelijk erfrecht op uw nalatenschap. Enkel uw eigen dochter of zoon erft.

Bovendien behoort die erfenis tot zijn of haar eigen vermogen. Over het beheer ervan heeft uw schoonkind niets te zeggen. En bij een echtscheiding of breuk blijft dat deel enkel van uw dochter of zoon. Soms heeft uw schoonkind echter wel degelijk aanspraak op uw nalatenschap. Met een uitgekiende planning kunt u dat voorkomen indien u dat wenst.

Wat uw dochter of zoon van u geërfd of ontvangen heeft, maakt deel uit van haar of zijn nalatenschap bij een overlijden. Was uw kind gehuwd, dan erft uw schoonkind het vruchtgebruik op de nalatenschap, en het genot en de inkomsten ervan. De andere wettelijke erfgenamen van uw dochter of zoon, uw eventuele kleinkinderen, erven de blote eigendom.

Als uw kleinkind nog minderjarig is, oefent uw schoonkind het ouderlijk gezag uit. Dat betekent dat uw schoonkind de goederen van uw kleinkind beheert en er het zogenaamde vruchtgenot van heeft. Via dat vruchtgenot krijgt uw schoonkind de inkomsten van de goederen van uw kleinkind, waaronder uw erfenis. Eens uw kleinkind meerderjarig is, verkrijgt het zelf de controle. Als uw zoon of dochter niet gehuwd was, verloopt het eveneens zo.

Wil u graag meer weten over Estate Planning, download het e-book.

Neem contact op met één van onze experten

Dirk De Groot

Dirk De Groot

Partner Moore Law

Contact
Robby Ackermans

Robby Ackermans

Partner Moore Law

Contact
Peter Meeuwssen

Peter Meeuwssen

Partner Moore Law

Contact
Jo Roseleth

Jo Roseleth

Managing Partner Tax & Legal Services

Contact