Overslaan en naar de inhoud gaan
#Tax & Legal #Estate Planning

Wat kan u doen om uw partner te beschermen?

dinsdag 15/06/2021
Wat kan u doen om uw partner te beschermen

U kan zelf een aantal zaken regelen om uw langstlevende partner beter te beschermen. Zeker als u samenwoont, is dat welkom.

Testament

Een vaak voorkomende wens is dat de langstlevende in de gezinswoning kan blijven wonen. Dat is vrij eenvoudig te regelen door een testament op te stellen waarbij het aandeel van de eerststervende toebedeeld wordt aan de langstlevende. Dat kan zowel in volle eigendom als in vruchtgebruik. Bovendien is deze techniek in vele gevallen fiscaal voordelig.

Ook als u getrouwd bent, is een testament interessant om alle of een deel van de goederen aan de langstlevende toe te wijzen zodat die nog beter beschermd is, weliswaar mits betaling van erfbelasting.

Aangezien een testament per definitie leidt tot de heffing van erfbelasting, zal er vaak gezocht worden naar alternatieven die fiscaal minder zwaar zijn.

Aanwasovereenkomst

Een aanwasovereenkomst biedt een uitkomst als u samenwoont, en dat zowel voor roerende als voor onroerende goederen. Zo’n beding van aanwas wordt vaak toegepast voor de gezinswoning.

Schenking tussen echtgenoten

Een schenking tussen echtgenoten maakt het mogelijk een goed dat tot uw eigen vermogen behoort aan uw huwelijkspartner te schenken. Deze schenkingen tussen echtgenoten zijn altijd (ook na het overlijden van de begiftigde partner!) herroepbaar. In sommige gevallen kan een schenking een interessante optimalisatietechniek zijn voor echtgenoten. Ook voor samenwoners kan een eenvoudige schenking al een goede bescherming bieden, al is deze schenking niet herroepbaar.

Bedingen van ongelijke verdeling in het huwelijkscontract

Bent u gehuwd, dan kan u via een huwelijkscontract specifiek regelen hoe het vermogen tussen u en uw huwelijkspartner verdeeld wordt bij een overlijden (of bij echtscheiding). Zo kan u bepalen dat niet de helft, maar het volledige gemeenschappelijke vermogen in volle eigendom toekomt aan de langstlevende. Of één specifiek goed, zoals een buitenverblijf.

Keuzebeding in het huwelijkscontract

Een andere optie als u gehuwd bent, is een keuzebeding opnemen in uw huwelijkscontract. De langstlevende kiest in dat geval zelf volledig vrij hoe het gemeenschappelijk vermogen verdeeld wordt bij een overlijden en duidt aan welke goederen hij of zij uit de gemeenschap wil bekomen. Door de toevoeging van een (beperkte) gemeenschap aan hun stelsel, staat deze mogelijkheid ook open voor gehuwden met een basisstelsel van scheiding van goederen.

Vergeet de reserve niet!

U hebt heel wat mogelijkheden, al zijn ze niet oneindig. U moet immers altijd rekening houden met het beschermd deel van uw reservataire erfgenamen. Dat is het deel dat u niet zomaar mag wegschenken of via een legaat toekennen. Het is voorbehouden aan uw wettelijke erfgenamen.

Wil u graag meer weten over Estate Planning, download het e-book.

Neem contact op met één van onze experten

Dirk De Groot

Dirk De Groot

Partner Moore Law

Contact
Robby Ackermans

Robby Ackermans

Partner Moore Law

Contact
Peter Meeuwssen

Peter Meeuwssen

Partner Moore Law

Contact
Jo Roseleth

Jo Roseleth

Managing Partner Tax & Legal Services

Contact