Overslaan en naar de inhoud gaan
#Tax & Legal #HR Legal #RSZ

Wat is er nieuw in 2023 op het vlak van het sociaal recht?

woensdag 25/01/2023

In 2022 wijzigde er al heel wat op het vlak van sociaal recht. De Programmawet van 26 december 2022 kondigde voor 2023 nog meer nieuwigheden aan. We overlopen de belangrijkste.

Vermindering en uitstel werkgeversbijdragen RSZ

Zowel een vermindering als een uitstel van werkgeversbijdragen RSZ is in het sociaal recht opgenomen. De overheid wil zo tegemoetkomen aan de stijgende loonkosten en de competitiviteit van onze Belgische ondernemingen verhogen.

  • Een vermindering van de werkgeversbijdragen RSZ in de eerste twee kwartalen van 2023. De vermindering bedraagt 7,07% van de netto globale werkgeversbijdrage en wordt automatisch door de RSZ toegekend aan de werkgevers.
  • Een gedeeltelijk uitstel van de werkgeversbijdrage RSZ in de laatste twee kwartalen van 2023. Het uitstel is mogelijk tot 7,07% van de netto globale werkgeversbijdrage. Het wordt niet automatisch toegekend. Als werkgever moet u dat per kwartaal aanvragen bij de RSZ via de DmfA-aangifte. Deze bijdragen moet u dan pas in 2025 betalen.

Verjaringstermijn RSZ bij fraude

Sinds 1 januari 2023 verjaren vorderingen van de RSZ na 10 jaar in plaats van na 7 jaar bij fraude. Vorderingen die op 1 januari 2023 al 7 jaar oud waren en dus onder de oude regeling verjaard zijn, worden niet verlengd. Is er geen sprake van fraude, dan verjaren de vorderingen van de RSZ na 3 jaar.

Responsabiliseringsbijdrage bij opeenvolgende dagcontracten

Sluit u met eenzelfde uitzendkracht te veel opeenvolgende dagcontracten af? Dan kan het zijn dat u vanaf 1 januari 2023 een responsabiliseringsbijdrage moet betalen. De bijdrage verhoogt naarmate u bepaalde drempels overschrijdt. Hoe meer opeenvolgende dagcontracten u sluit met eenzelfde uitzendkracht, hoe hoger de responsabiliseringsbijdrage.

Flexi-jobs

Sinds 1 januari 2023 is de lijst van sectoren waarbinnen flexi-jobs mogelijk zijn uitgebreid. Volgende sectoren zijn toegevoegd: PC 223 (sportsector), PC 303.03 (bioscopen), PC 304 (vermakelijkheidsbedrijf) en PC 330 (zorg). De evenementensector kan via een koninklijk besluit toegevoegd worden.

Ook het minimumloon voor een flexi-job werd geïndexeerd. Sinds 1 januari 2023 bedraagt dat 14,29 euro + 1,10 euro vakantiegeld per uur. In totaal komt dat neer op 15,39 euro per uur. In de gezondheidssector geldt voor flexi-jobs een afzonderlijk minimumloon.

Invaliditeit en re-integratie van langdurig zieken

  • Neemt u als werkgever een invalide werknemer aan bij een progressieve werkhervatting? Dan kan u onder bepaalde voorwaarden vanaf 1 april 2023 aanspraak maken op een premie van 1000 euro.
     
  • Beëindigt u als werkgever een arbeidsovereenkomst met een werknemer vanwege medische overmacht? Dan bent u verplicht om een bijdrage van 1800 euro te betalen aan het TNW-fonds (Terug Naar Werk-fonds). Dit fonds staat in voor de bevordering van de re-integratie van arbeidsongeschikte werknemers.
     
  • Een koninklijk besluit verduidelijkt de responsabiliseringsbijdrage voor werkgevers met een bovenmaatse instroom van werknemers in de invaliditeit.

    ‘Bovenmaats’ houdt in dat de verhouding van het gemiddeld aantal intredes in de invaliditeit in het huidige en de drie voorafgaande kwartalen, vergeleken met het aantal werknemers in elk overeenstemmend kwartaal van het vorige kalenderjaar twee keer hoger ligt dan bij ondernemingen in dezelfde sector én drie keer hoger ligt dan bij de algemene sector.

    Deze regeling is van toepassing met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2022.
     

  • Tot slot wordt ook de activeringsbijdrage aanzienlijk opgetrokken die in 2018 werd ingevoerd als maatregel tegen het vrijstellen van arbeidsprestaties met (gedeeltelijk) behoud van loon.

Afschaffing terugbetaling inschakelingsvergoedingen

Voor collectieve ontslagen vanaf 1 januari 2023 kan u van de RVA als werkgever in herstructurering geen terugvordering meer krijgen van de inschakelingsvergoeding als die hoger is dan de verschuldigde opzeggingsvergoeding. Voortaan zijn deze hogere inschakelingsvergoedingen dus bijkomende kosten.

Toch best wat veranderingen aan het sociaal recht in 2023. Hebt u daar vragen over, aarzel niet om ze te stellen. We blijven de actualiteit ondertussen verder voor u opvolgen.

Neem contact op met één van onze experten

Saskia Lombaerts

Saskia Lombaerts

Partner Tax & Legal Services

Contact
Murielle Vlaisloir

Murielle Vlaisloir

Senior Associate Tax & Legal Services

Contact