Overslaan en naar de inhoud gaan
#Tax & Legal #Estate Planning

Wat erft uw partner?

dinsdag 15/06/2021
Wat erft uw partner

Wat uw partner erft, verschilt naargelang de juridische vorm van uw relatie. Het Belgisch erfrecht voorziet vandaag nog altijd meer erfrechten voor echtgenoten dan voor samenwoners.

U woont feitelijk samen

Als u niet gehuwd bent en geen verklaring van wettelijke samenwoning hebt afgelegd, bent u feitelijk samenwonend. De wet voorziet in dat geval in geen enkel erfrecht. Hoe bestendig en voortdurend u ook samenleeft met uw partner, de langstlevende heeft geen erfrechten en blijft met lege handen achter na uw overlijden. Gelukkig bestaan er verschillende technieken om dat op te vangen en de langstlevende toch enige zekerheid te bieden.

U woont wettelijk samen

Als u een verklaring van wettelijke samenwoning hebt afgelegd, heeft de langstlevende wel heel beperkte wettelijke erfrechten. De langstlevende wettelijke samenwonende partner erft het vruchtgebruik op de gezinswoning en de meubelen die er zich in bevinden. Hij of zij mag in de woning blijven wonen na uw overlijden. Er bestaan echter instrumenten die extra bescherming bieden.

U bent gehuwd

De door de wetgever best beschermde langstlevende partner is de echtgeno(o)t(e), althans op het vlak van erfrecht. De solidariteitsgedachte van het huwelijk werkt niet alleen tijdens het leven, maar ook na het overlijden van de partner door. Met als resultaat een goede bescherming van de langstlevende.Het erfrecht van de langstlevende verschilt wel naargelang er al dan niet kinderen zijn.

  • Er zijn kinderen. De langstlevende erft het vruchtgebruik van de nalatenschap, de kinderen de blote eigendom.
  • Er zijn geen kinderen, wel nog broers, zussen of ouders. De langstlevende bekomt de volle eigendom van het gehele gemeenschappelijk vermogen (en van het vermogen dat exclusief in onverdeeldheid is tussen de echtgenoten) en het vruchtgebruik op de eigen goederen. De blote eigendom van de eigen goederen gaat naar de bloedverwanten (broers, zussen of ouders).
  • Zijn er geen naaste familieleden meer, dan erft de langstlevende echtgeno(o)t(e) de volle eigendom van de volledige nalatenschap.

Wil u graag meer weten over Estate Planning, download het e-book.

Neem contact op met één van onze experten

Dirk De Groot

Dirk De Groot

Partner Moore Law

Contact
Robby Ackermans

Robby Ackermans

Partner Moore Law

Contact
Peter Meeuwssen

Peter Meeuwssen

Partner Moore Law

Contact
Jo Roseleth

Jo Roseleth

Managing Partner Tax & Legal Services

Contact