Overslaan en naar de inhoud gaan
#Brexit #Verenigd Koninkrijk #Btw #Douane

Vier op de vijf ondernemingen die handel drijven met de UK zijn nog niet voorbereid op de brexit

woensdag 16/01/2019
Voorbereid op Brexit?

Gisteren werd het onderhandelde brexit-akkoord weggestemd in het Britse Lagerhuis. De kansen op een “no-deal" brexit scenario nemen aanzienlijk toe nu de standpunten zich lijken te verharden. Brexiteers mogen dan wel spreken van “a proper brexit”, maar in de praktijk komt dit neer op een chaotische brexit.

Minister van Financiën,  Alexander De Croo, luidde vanmorgen de alarmbel.  Vier op de vijf ondernemingen die handel drijven met de UK hebben nog niet eens een EORI-nummer aangevraagd bij de douane. Nochtans is zo’n EORI-nummer verplicht om na de Brexit goederen te kunnen leveren aan de UK of goederen in België binnen te brengen vanuit de UK. De douane zal nu zelf spontaan en proactief EORI-nummers toekennen aan ondernemingen die handel drijven met de UK.  

Dit moet een ultiem signaal zijn voor de Belgische ondernemingen om zelf dringend hun brexit-plan te implementeren of, in het slechtste geval, nu een brexit-plan op te stellen. U mag er zich immers aan verwachten dat ook uw klanten en leveranciers zullen vragen of uw organisatie wel “brexit-proof” is.  

In een eerder artikel bespraken we reeds een aantal concrete punten die u moet bekijken bij het opstellen van een dergelijk plan. Onze fiscalisten en juristen staan klaar om u hierbij te begeleiden. Het btw-team coördineert de verschillende acties en volgt alle evoluties op de voet

De komende twee maanden zullen de transacties met de UK pieken, vermits de Britse ondernemingen en consumenten de raad krijgen van hun regering om voldoende voorraad aan te leggen. Zorg ervoor dat, wat ook de uitkomst wordt van het huidige politieke spel, uw onderneming klaar is om ook na 30 maart nog handel te drijven met de UK.

Neem contact op met een van onze adviseurs
Bert Derez
Bert Derez
Partner Tax & Legal Services