Overslaan en naar de inhoud gaan
#Tax & Legal #Btw-advies #Mobiliteit #Btw

Verlaagd btw-tarief voor fietsen haalt de finishlijn net niet

maandag 25/04/2022

De btw-verlaging voor fietsen van 21% naar 6% gaat op de valreep niet door. Velen keken daar nochtans naar uit. Een Koninklijk Besluit heeft de verlaging last minute toch nog tegengehouden om budgettaire redenen.

Belgische wetgever in de kop van het peloton

Bijna 3 jaar geleden besliste de Belgische wetgever al om het btw-tarief op fietsen te verlagen naar 6% (wet van 13 april 2019). De inwerkingtreding was echter afhankelijk van de goedkeuring door de Europese Unie (EU). Die goedkeuring zou er komen door een wijziging van de bijlage bij de btw-richtlijn. Die bevat de ‘lijst van de goederenleveringen en de diensten’ waarvoor de lidstaten een verlaagd tarief mogen toepassen. Verwacht werd dat dit in 2022 tot een effectieve btw-verlaging zou leiden.

Europa schakelt versnelling hoger

Op 7 december 2021 bereikten de Europese lidstaten binnen de Ecofin-Raad een akkoord over een hervorming van de btw-tarieven. De aangepaste lijst waarvoor lidstaten een verlaagd btw-tarief mogen toepassen, omvat nu ook de aankoop van (elektrische) fietsen. De officiële publicatie van de bijgewerkte bijlage werd opgenomen in het EU-publicatieblad van 6 april 2022, met inwerkingtreding op dezelfde datum.

KB steekt stokken in de wielen

Maar vlak voor de finishlijn besliste de ministerraad om de btw-tariefverlaging voor fietsen te schrappen via het KB van 6 april 2022. De schrapping geldt dus op dezelfde dag als de dag waarop het verlaagd btw-tarief in werking zou treden. Gevolg: geen verlaagd btw-tarief voor de aankoop van (elektrische) fietsen. Als motivering voor deze beslissing om de tariefverlaging toch niet te laten doorgaan, haalt het Verslag aan de Koning budgettaire redenen aan.

Als u met vragen zit, neem zeker contact op met ons btw-team. Onze experten helpen u graag met al uw btw-vragen.

Neem contact op met één van onze experten

Bert Derez

Bert Derez

Partner Tax & Legal Services

Contact
Karolien Vanmeerhaeghe

Karolien Vanmeerhaeghe

Senior Manager Tax & legal services

Contact