Overslaan en naar de inhoud gaan
#Woonlening #Belastingen #Vlaanderen #Aangifte #Wallonië #Brussel #Personenbelasting

Uw woonlening in de aangifte personenbelasting aanslagjaar 2018

dinsdag 24/04/2018
De woonlening in de aangifte personenbelasting

Het nieuwe aangifteformulier in de personenbelasting voor aanslagjaar 2018 is inmiddels gepubliceerd en dus is het hoog tijd om na te gaan hoe u uw woonlening correct kan invullen in uw aangifte personenbelasting. De grootste wijziging in 2017 heeft zich voorgedaan in de woonfiscaliteit van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De overige gewesten hebben een status quo gehanteerd tegenover vorig jaar. Hieronder een volledig overzicht.
 

Lening voor uw “eigen woning” – gewestelijke materie in een gewestelijke aangifte

De peildatum voor het fiscaal inwonerschap van een gewest voor aanslagjaar 2018 is de fiscale woonplaats op 1 januari 2018. Vanaf dit jaar determineert dit ook de vorm van de aangifte, want er zijn nu drie geregionaliseerde aangiftes. Bij inwonerschap van het Vlaams Gewest krijgt men bijgevolg geen codes meer te zien die enkel kunnen worden ingevuld door inwoners van het Waals en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Vlaanderen

Voor leningen uit de oude doos, afgesloten vóór 2005 of geherfinancierd tussen 2005 en 2015, zijn er twee mogelijkheden. Het bouwsparen en de bijkomende interestaftrek of het langetermijnsparen en de gewone interestaftrek.

Net zoals vorig jaar, zijn er drie ‘soorten’ Vlaamse woonbonussen.Bij de eerste twee categorieën van de woonbonus, kan deze enkel worden genoten wanneer de woning op 31 december van het leningsjaar kwalificeert als “enige, eigen woning”.

  • Lening afgesloten tussen 1/1/2005 en 31/12/2014 (de oude Vlaamse woonbonus)
  • Lening afgesloten in 2015 (nieuwe Vlaamse woonbonus van de eerste generatie) dit is een ‘afgeslankte versie’.

Bij de derde categorie, de woonbonus voor leningen afgesloten vanaf 2016, is enkel vereist dat het gaat om de eigen woning en niet langer om de enige, eigen woning. De bedragen van de korf en het fiscale voordeel zijn hetzelfde als voor de leningen afgesloten in 2015.

Wallonië

Ook hier is er een status quo met betrekking tot de woonfiscaliteit. Voor leningen vanaf 2016 geldt in principe de nieuwe ‘Cheque Habitat’ in plaats van de ‘Waalse woonbonus’.

Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Zoals vorig jaar reeds aangekondigd heeft er in Brussel een grote omwenteling plaatsgevonden, voor leningen afgesloten vanaf 2017 voorziet het Brussels Hoofdstedelijk Gewest namelijk geen  fiscaal voordeel meer. Vanaf 2017 wordt er een verhoogd abattement toegekend op de verschuldigde registratierechten bij de aankoop.

Voor leningen gesloten vóór 2017 blijft het bestaande fiscale voordeel behouden, waarvan de bedragen (bv. woonbonus) verder geïndexeerd worden. Als datum van lening geldt de datum waarop de authentieke akte van de lening werd verleden voor de notaris. Herfinancieringsleningen gesloten vanaf 2017, die (en voor zover die) een lening van vóór 2017 vervangen, worden fiscaal nog steeds beschouwd als leningen gesloten vóór 2017 en genieten de lopende fiscale voordelen. Voor de levensverzekeringspremies geldt de datum van de lening die door die individuele levensverzekering gewaarborgd wordt, en niet de datum van de verzekering om uit te maken of er nog fiscaal voordeel kan worden genoten. Woonleningen afgesloten vóór 2017, kunnen in één bepaald geval geen recht meer geven op de Brusselse belastingverminderingen voor woonleningen. Namelijk wanneer de belastingplichtige die nog in 2016 leende voor de aankoop van zijn eigen woning, genoot van het verhoogde abattement van 175.000 EUR op de registratierechten bij het verlijden van de aankoopakte in 2017.

Lening voor uw “niet –eigen woning” – federale verminderingen

Ten slotte zijn er nog de federale belastingvoordelen voor leningen aangegaan voor de “niet- eigen woning”. Door de federale indexatiestop gelden dezelfde grensbedragen als vorig jaar.

Neem contact op met een van onze adviseurs

Karolien Vanmeerhaeghe

Karolien Vanmeerhaeghe

Director Tax & Legal Services

Btw-advies


Bert Derez

Bert Derez

Partner Tax & Legal Services

Btw-advies