Overslaan en naar de inhoud gaan
#Tax & Legal #Btw Advies #Btw #Aangifte #Belastingen

Langer btw-kwartaalaangever blijven door nieuwe drempel

dinsdag 14/01/2014
langer btw-kwartaalaangever blijven door nieuwe dempel

Vanaf 1 januari 2014 gelden nieuwe drempels voor de overgang van kwartaal- naar maandaangevers. Naar schatting 30.000 btw-belastingplichtigen die momenteel maandelijks hun btw-aangiftes indienen kunnen daardoor terug op kwartaalbasis hun aangifte indienen.
Hoort u daarbij?

Nieuwe drempelbedragen

Vanaf 1 januari 2014 zijn kwartaalaangiftes mogelijk indien:

  • de jaaromzet, exclusief btw, voor de volledige economische activiteit niet meer bedraagt dan € 2.500.000;
  • de jaaromzet, exclusief btw, niet meer bedraagt dan € 250.000 voor het geheel van de leveringen van:
    • Energieproducten;
    • GSM’s en computers (incl. hun randapparatuur, toebehoren en onderdelen);
    • Landvoertuigen uitgerust met een motor onderworpen aan de reglementering betreffende de inschrijving.

Opgepast, toch nog een klein addertje!

Het drempelbedrag voor intracommunautaire leveringen is afgeschaft en vervangen door de bepaling dat belastingplichtigen die maandelijks een intracommunautaire opgave moeten doen, uitgesloten zijn van btw- aangiftes op kwartaalbasis.
Dus ook al is de totale omzet van de onderneming lager dan € 2.500.000, indien je voor meer dan € 50.000  vrijgestelde intracommunautaire leveringen, overbrengingen of verkopen als partij B in ABC transacties doet tijdens het kalenderkwartaal, of in de loop van één van vier vorige kwartalen, dan moeten er toch maandaangiftes worden ingediend!

Overstappen naar kwartaalaangiftes: hoe kunnen we dit doen?

Door het indienen van een gemotiveerd, schriftelijk verzoek bij uw lokaal btw-controlekantoor. Indien de administratie akkoord gaat, dan gebeurt de omschakeling van maand- naar kwartaalaangever vanaf de eerste dag volgend op het kwartaal waarin de aanvraag door de administratie werd aanvaard.

Praktisch: op 15 januari wordt een brief gestuurd naar de btw-controle, zij aanvaarden het verzoek op 2 maart, dan treedt het regime van de kwartaalaangiftes in werking vanaf 1 april 2014. Voor de maanden januari, februari en maart moet dan nog een btw-maandaangifte worden ingediend. De eerste kwartaalaangifte over het tweede kwartaal 2014 moet uiterlijk 20 juli 2014 worden ingediend. Niet vergeten in de agenda te zetten dat er btw-voorschotten moeten worden betaald de 2e en de 3e maand van het betreffende kwartaal! Voor bijvoorbeeld bedrijven met seizoensactiviteiten zou dit wel eens een nadeel kunnen zijn. Dergelijke ondernemingen blijven misschien toch beter maandaangever …

Neem contact op met een van onze adviseurs
Karolien Vanmeerhaeghe
Karolien Vanmeerhaeghe
Senior Manager Tax & Legal Services
Bert Derez
Bert Derez
Partner Tax & Legal Services