Overslaan en naar de inhoud gaan
#Tax & Legal #Corporate Finance #Mergers & Acquisitions #Overname

Hoe weet u of het bedrijf dat u wil overnemen in goede gezondheid is?

maandag 14/11/2022
Overleg over de gezondheid van het bedrijf.

Om een juist beeld te krijgen van een bedrijf volstaan publiek toegankelijke documenten en informatie meestal niet. Een boekenonderzoek of due diligence brengt zaken naar boven die u als kandidaat-koper moet weten.

Download e-book bedrijfsovername

Kijk onder de motorkap

Een due diligence is een gedetailleerd onderzoek dat de risico’s en opportuniteiten van een bepaalde transactie in kaart brengt.

Due diligence heeft verschillende doelen.

Vaststellen of de informatie die de verkoper u presenteert, correct is.

Een helder beeld geven van de risico’s, maar ook de opportuniteiten die de overname meebrengt op operationeel en strategisch vlak.

Wijzen op mogelijke synergiën tussen de twee partijen en bevestigen of de overname wel past in het vooropgesteld businessplan.

Beter voorkomen dan verrast worden

Een goed uitgevoerde due diligence helpt onaangename verrassingen te voorkomen op diverse vlakken. Naast financiële, fiscale of juridische analyses, onderzoekt u, afhankelijk van de situatie en uw marktkennis, best ook commerciële, arbeids, sociale, culturele, ESG en operationele elementen. Denk bijvoorbeeld aan een clash tussen bedrijfsculturen, milieuverontreiniging op de fabrieksgronden, onvoldoende kennis van een nichemarkt... Dat kan tot problemen leiden. Een due diligence is goedkoper dan een mogelijke rechtszaak achteraf.

Vergroot de kans op succes

  • Een goed uitgevoerde due diligence draagt bij tot het welslagen van uw overname. Het geeft u een gevoel van controle, want u weet wat u koopt. U kent de risico’s, de sterktes en de zwaktes van het bedrijf dat u wil overnemen. 
  • Een boekenonderzoek versterkt uw onderhandelingspositie, want u hebt meer informatie en kan gerichter negotiëren.
  • Uw due diligence vergemakkelijkt het integratieproces achteraf. U beschikt over een soort handleiding en kent alle geïdentificeerde red flags waar u best rekening houdt bij het integratieproces.

 

Neem uw tijd Elke deal is anders, en zo ook elke due diligence. Neem daarom de nodige tijd om te identificeren wat u nodig hebt en bouw daarrond een team van professionals. Weet dat zelfs een perfect uitgevoerde due diligence zijn beperkingen heeft en nooit alle risico’s van een overnameproces zal identificeren of indekken.

Wilt u meer te weten komen over dit onderwerp? Download hier ons e-book over bedrijfsovernames.

Neem contact op met één van onze experten

Jo Roseleth

Jo Roseleth

Managing Partner Tax & Legal Services

Contact
Philippe Craninx

Philippe Craninx

Managing Partner Corporate Finance

Contact
Tom Vanraes

Tom Vanraes

Managing Partner Moore Law

Contact