Overslaan en naar de inhoud gaan
#Tax & Legal #Estate Planning

Heeft uw ex-man of -vrouw erfaanspraken op uw vermogen?

dinsdag 15/06/2021
Heeft uw ex erfaanspraken op uw vermogen

Uw ex heeft geen erfaanspraken op uw vermogen na een echtscheiding. Als er gemeenschappelijke minderjarige kinderen zijn, blijft uw ex na uw overlijden wel alleen het ouderlijk gezag uitoefenen.

Dat betekent dat uw ex niet alleen de goederen van de kinderen beheert. Hij of zij heeft ook het zogenaamde vruchtgenot. Via dat vruchtgenot krijgt uw ex de inkomsten van de goederen van de minderjarige kinderen.

Er zijn verschillende manieren om te voorkomen dat uw ex uw nalatenschap beheert voor uw minderjarige kinderen.

  • Stel een testament op waarin u het vruchtgebruik op uw nalatenschap nalaat aan een vertrouwenspersoon tot uw kinderen een bepaalde leeftijd hebben. Deze persoon zal uw nalatenschap beheren en de inkomsten aanwenden in het belang van uw kinderen. Volgens het nieuwe erfrecht mag u vrij beschikken over de helft van uw nalatenschap. Zo’n vruchtgebruik voor een beperkte duur tast de erfrechtelijke reserve van uw kinderen in principe niet aan.
  • Stel een testament op waarbij u de nalatenschap toekent aan uw kinderen, maar het vruchtgenot ontneemt aan uw ex-man of -vrouw. De wet laat deze mogelijkheid uitdrukkelijk toe. Uw minderjarige kinderen ontvangen in dat geval zelf de vruchten van het vererfde vermogen. Maar omdat uw ex wel nog steeds het ouderlijk beheer over de goederen van uw minderjarige kinderen heeft, is deze piste op zichzelf niet altijd nuttig.
  • Regel uw zaken in overleg met uw kinderen via een maatschap of private stichting zodat controle op het familievermogen gewaarborgd is.

Wil u graag meer weten over Estate Planning, download het e-book.

Neem contact op met één van onze experten

Dirk De Groot

Dirk De Groot

Partner Moore Law

Contact
Robby Ackermans

Robby Ackermans

Partner Moore Law

Contact
Peter Meeuwssen

Peter Meeuwssen

Partner Moore Law

Contact
Jo Roseleth

Jo Roseleth

Managing Partner Tax & Legal Services

Contact