Overslaan en naar de inhoud gaan
#ICT #Tips

Heb jij al een back-up plan?

vrijdag 30/03/2018
Heb jij al een back-up plan

Of het nu gaat om foto’s op je telefoon of persoonlijke bestanden die je op je lokale laptop hebt bewaard, we besteden weinig aandacht aan het maken van een back-up hiervan. Toch kan het 'verliezen' van deze data voor jou erg vervelende gevolgen hebben en gebeurt dit meestal ook wanneer dit jou het minst uitkomt.

Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer 35% van de Belgen nooit een back-up maakt. Meer dan de helft geeft zelfs toe nooit een back-up van zijn/haar smartphone te maken, een toestel waar we toch meer en meer van onszelf in opslaan.

 • Je laat je laptop in de wagen liggen na het werk om te gaan sporten, komt iets later terug en er is ingebroken... Laptop weg… data weg…
 • Je laat je smartphone per ongeluk in je sportoutfit zitten en steekt die snel in de wasmachine... Smartphone defect… data weg…
 • Je hoort je (externe) harde schijf, die je gebruikt om al je data netjes op te bewaren, plots een raar geluid maken... Blue screen… harde schijf gecrasht… geback-upte data weg… 
 • Je hebt Ransomware op je computer gekregen die al je bestanden heeft beschadigd…

Dit zijn maar enkele van de tientallen voorbeelden die ik in mijn IT-carrière heb gezien.

Hier volgen alvast enkele tips:

 • iPhone: Je hebt als iphone gebruiker een aantal gigabytes beschikbaar, maar als je zoveel foto’s en filmpjes maakt als ik kom je daar niet mee toe. Apple stelt voor slechts € 1 per maand al een opslagcapaciteit ter beschikking van 50GB, waarmee je je data op je telefoon kan synchroniseren, of zelfs periodiek gans je iPhone kan laten back-uppen.
 • Android: Ook voor Android toestellen is er een Google drive beschikbaar, weliswaar beperkt, maar ook hier heb je voor een klein bedrag meteen heel wat meer capaciteit.
 • Windows: Voor Windows heb je dan weer de Onedrive ter beschikking die je gratis krijgt bij een Microsoft account. Deze Microsofts cloudopslagdienst zit standaard in Windows 10 gebakken.
 • Google Foto’s: Heb je niet veel data ter beschikking op je telefoon en wil je toch onbeperkt foto’s en filmpjes maken? Gebruik dan de App Google Foto’s, deze neemt automatisch een back-up van elke foto die je maakt. De app ruimt zelfs je lokale foto’s op!

Er zijn online ook tal van clouddiensten te vinden waarmee je je data zowel manueel als automatisch kan back-uppen. Enkele aanraders: DropboxBoxOwncloudNextcloud en Stack.

Heb je liever je eigen “cloud”, dan kan je steeds een NAS (Network Attached Storage of op het netwerk aangesloten opslagcapaciteit) aanschaffen. Een aanrader als je enorm veel data aan filmmateriaal of foto’s wil bewaren.

Er bestaan nassen van Synology of Qnap, Apple air Time Capsule, Western Digital enz.  Een NAS bevat minstens 2 harde schijven die elkaar automatisch back-uppen.

Het leuke aan deze nassen is dat je deze ook als mediaspeler thuis kan gebruiken als je deze verbindt met je tablet, laptop of smart tv. Heb je geen smart tv, dan is er misschien wel een spelconsole in huis die hiermee verbinding kan maken. Ook elders is deze data beschikbaar via de bijhorende apps.

Oeps… foutje

Lees je deze tips net te laat? Dan volgen hieronder tips die je misschien kunnen helpen:

 • Heb je je smartphone in bad laten vallen? Probeer deze gedurende lange tijd in een doosje met rijst te leggen. De rijst absorbeert het water en na een tijdje kan deze terug beginnen werken.
 • Heb je een gecrashte harde schijf of eentje die je hoort draaien maar niet wil opstarten? Het klinkt vreemd maar als je deze even in de diepvriezer legt en meteen aanzet als de schijf nog koud is, heb je een hele kleine kans dat je de data nog kan recupereren.
 • Je kan je toestellen natuurlijk ook professioneel laten repareren, maar hier zal je een hoge prijs voor betalen.

Dus 'better safe than sorry', een verwittigd man/vrouw is er 2 waard!

Neem contact op met een van onze adviseurs
Anke van Oosterhout
Anke van Oosterhout
Director Consulting