Overslaan en naar de inhoud gaan
#Tax & Legal #Btw-advies #Btw

Fitnesscentra toegang aan 6%: recupereer de te veel afgedragen btw tijdig

woensdag 12/10/2022
Fitness centra 6% btw

Het hof van Justitie heeft op 22 september jl. een uitspraak gedaan over de toepassing van het 6% tarief voor toegang tot fitnesscentra die mogelijk een snelle actie van jullie vereist. 

Wat is er gewijzigd?

België is op zijn vingers getikt voor de te strenge toepassing van het 6% tarief voor toegang tot sportaccommodaties bij fitnesscentra. Volgens het Hof is het 6% tarief van toepassing ook wanneer in de prijs van het fitness-abonnement individuele begeleiding en zelfs groepslessen begrepen zijn, die als bijkomstige prestaties kunnen aangemerkt worden. Er moet dus wel nagezien worden of de persoonlijke begeleiding en groepslessen bijkomstig zijn bij de toegang tot de fitness. 

Het Belgische standpunt was namelijk veel strikter. De Administratie stelde dat het 6% tarief alleen gold voor zover het fitnesscentrum zich ertoe beperkte om tegen betaling van toegangsgeld louter toegang te verlenen tot de fitness en het gebruik van de toestellen, eventueel met een initiële uitleg over het gebruik van de toestellen met maximaal een standaard oefenschema (zonder prijssupplement). Alle bijkomende individuele begeleiding, groepsbegeleiding en groepslessen konden niet genieten van het verlaagd tarief, maar waren onderworpen aan het normale tarief van 21%

Voor de fitnesscentra die een aantal groepslessen of individuele coaching voorzagen in het fitness-abonnement leidde dit tot veel discussies bij controle.

Indien er aan particulieren een abonnement werd aangerekend, geheel of gedeeltelijk aan 21%, zonder uitreiking van een factuur, kan er nu dus een teruggaaf van de 15% te veel afgedragen btw worden aangevraagd. Als de verkoop geschiedde aan particulieren én er geen factuur werd uitgereikt, dan kan de teruggaaf gebeuren zonder een credit nota uit te reiken.

Let wel dat een teruggaaf over het jaar 2019 moet worden gevraagd in een aangifte ingediend uiterlijk 31/12/2022 (bij kwartaalaangevers is dit dus de Q3 aangifte!). Bij maandaangevers is de btw-aangifte over de maand november, uiterlijk in te dienen 20 december 2022, de laatste aangifte waarin dit kan gebeuren.

Neem contact op met één van onze experten

Karolien Vanmeerhaeghe

Karolien Vanmeerhaeghe

Senior Manager Tax & legal services

Contact