Overslaan en naar de inhoud gaan
#Subsidie Advies #Subsidies #Kmo #Europa

EIC Accelerator – Horizon Europe

vrijdag 18/06/2021
EIC accelerator – Horizon Europe

Bent u werkzaam bij een innovatief bedrijf met internationale ambities gebaseerd op baanbrekende en disruptieve ideeën? Dan komt u wellicht in aanmerking voor de EIC Accelerator van het nieuwe Horizon Europe programma.

Deze subsidie is immers specifiek bedoeld voor het ondersteunen van ambitieuze en innovatieve kmo’s met het opschalen en naar de internationale markt brengen van een nieuw product, proces of dienst.

Wie?

De EIC Accelerator ondersteunt individuele kleine en middelgrote ondernemingen (kmo’s), in het bijzonder startups en spin-outbedrijven, om baanbrekende innovaties te vermarkten en op te schalen. In sommige gevallen worden kleine midcaps (tot 500 werknemers) ondersteund. De EIC verwelkomt aanvragen van innovators in alle EU-lidstaten en landen geassocieerd met het Horizon Europe programma.

Wat?

De Europese Commissie wil met dit instrument zorgen dat innovatieve kmo’s, in het bijzonder startups en spin-off bedrijven, hun potentieel optimaal kunnen verwezenlijk en zo de brug kunnen maken naar de commercialisering van hun innovatieve en disruptieve technologieën.Het type project dat men zoekt is gebaseerd op een ‘disruptive innovation’ dat een nieuwe markt lanceert of een bestaande markt volledig verandert. Hierbij is men op zoek naar projecten die technology readiness level (TRL) 5/6 bereikt hebben.

Technology readiness level

Het gaat dus niet om basisonderzoek of pure ontwikkeling, dit valt onder de andere pijlers van Horizon Europe (EIC Pathfinder en Transition) of binnen regionale subsidies (onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten).

Omvang steun

De ondersteuning komt in de vorm van een subsidie (cash) of blended finance.

  • De subsidie bedraagt tussen de €500.000 en €2,5 miljoen (beperkt tot 70% van de in aanmerking komende kosten in het projectvoorstel)
  • Blended finance loopt op tot €17,5 miljoen met een combinatie van een subsidie (maximum van €2,5 miljoen) en aandelenparticipatie (maximum €15 miljoen).

De activiteiten tussen TRL 6 en 8 worden gefinancierd via de subsidie. Activiteiten hoger dan TRL8 worden enkel gefinancierd via blended finance. Bovendien ontvangen door EIC geselecteerde bedrijven coaching, mentoring, toegang tot investeerders en bedrijven, en vele andere mogelijkheden als onderdeel van de EIC-gemeenschap.

Aanvraagproces en beoordeling

Naast open oproepen zonder thema (bottom-up) zijn er ook thematische oproepen beschikbaar in prioritaire thema’s van Europa (top-down) waaronder de Green Deal, gezondheid en digitalisering (EIC Accelerator Challenges). De EIC Accelerator Open heeft een budget van € 592,5 miljoen, de specifieke challenges hebben een budget van € 495,1 miljoen.

Het evaluatieproces werd sinds 2021 tevens vereenvoudigd. Er worden geen scores meer toegekend, maar er wordt via een ‘GO/NO GO’ systeem gewerkt in drie stappen:

EIC Aanvraagproces en beoordeling

De pre-proprosal  staat permanent open en de aanvragen worden ook continu geëvalueerd. Ook de volledige aanvraag staat permanent open, maar er is wel een periodieke afsluitdatum/deadline waarbij alle ingediende aanvragen gegroepeerd en vervolgens beoordeeld worden (voor 2021 is dit 9 juni en 6 oktober). Het blijft echter mogelijk om tijdens deze evaluatieperiode voorstellen in te dienen die dan bij de volgende afsluitingsdatum behandeld zullen worden. De beoordeling van projectaanvragen vindt plaats op 3 criteria:

  • Impact: aanzienlijke sociaal-economische waardecreatie met een sterke business case
  • Excellentie: Baanbrekende concepten die nieuwe markten kunnen vormen of disruptief zijn voor bestaande markten in Europa of wereldwijd
  • Implementatie: de competenties van het team om de doelen te bereiken.

De baanbrekendheid van de innovatie, een sterke business case en een divers team met ervaring en expertise zijn doorslaggevend in de beoordeling.De competitiviteit ligt substantieel hoger dan bij Vlaamse steuninstrumenten; een zorgvuldig opgestelde en onderbouwde aanvraag is dan ook van groot belang.

Meer weten?

Wenst u bijkomende informatie omtrent deze steunmaatregel en/of bent u geïnteresseerd in onze dienstverlening? Neem dan contact op met onze experten om uw aanvraag naar een hoger niveau te tillen.  Een eerste kennismaking is gratis en geheel vrijblijvend.