Overslaan en naar de inhoud gaan
#China #Buitenland #Investering

De gevolgen voor buitenlandse investering na de invoering van China's nieuwe 'Negatieve Lijst'

vrijdag 16/11/2018
Shanghai skyline

Hoewel de handel in China ietwat werd geliberaliseerd toen het land in 2001 aansloot bij de Wereldhandelsorganisatie, waardoor er voor buitenlandse investeringen minder beperkende maatregelen gelden, blijven heel wat sectoren gereglementeerd of ontoegankelijk. Sinds de invoering van de 'Negatieve Lijst' door de Nationale ontwikkelings- en hervormingscommissie in het kader van de nieuwe wet op buitenlandse investeringen (een ontwerp daarvan werd al in januari 2015 gepubliceerd) is de 'Catalogue for the Guidance of Foreign Invested Industries' (Catalogus) stilaan achterhaald. 

De Negatieve Lijst

Op 28 juli 2018 vervingen de bijzondere administratieve maatregelen betreffende de toegang tot buitenlandse investeringen 2018 (de 'Negatieve Lijst') officieel de Catalogus. Vanaf die datum beperkte de Negatieve Lijst het totaal aantal restrictieve maatregelen in de Catalogus tot 48 (in plaats van 63) sectoren. Voordien deelde de Catalogus buitenlandse investeringen in vier categorieën in: 'aangemoedigd', 'toegestaan', 'beperkt' en 'verboden'. De 'Negatieve Lijst' daarentegen, somt die sectoren op waarin buitenlandse investeringen óf 'verboden' óf 'beperkt' worden. Buitenlandse investeerders zouden dezelfde behandeling moeten genieten als binnenlandse (Chinese) investeerders in sectoren die niet op de Lijst worden vermeld. 

De sectoren waarin beperkingen gelden, zijn voor buitenlandse investeerders nog toegankelijk via een joint venture. In sommige gevallen is een voorafgaande toestemming van het Chinees ministerie voor Financiën en Handel (MOFCOM) noodzakelijk. De lijst van 'aangemoedigde' sectoren - waarin soms speciale premies worden toegekend - werd uit de 'Negatieve Lijst' gehaald en kan in de toekomst apart worden gepubliceerd.  

Wat is er veranderd op China's 'Negatieve Lijst'?

De 'Negatieve Lijst' maakte terecht de beperkingen op buitenlandse investeringen ongedaan in bedrijven en sectoren als landbouw, mijnbouw en infrastructuur. De auto-industrie, de financiële sector en de verzekeringsmaatschappijen zullen geleidelijk worden hervormd. 

Door die versoepelingen creëert de nieuwe 'Negatieve Lijst' kansen voor buitenlandse investeerders die in China een WFOE willen oprichten. Andere veranderingen moeten nog verder worden geanalyseerd. In grote lijnen blijft de basislijst met sectoren waarin buitenlandse investeringen sowieso worden verboden min of meer onveranderd in vergelijking met vorig jaar.  In enkele sectoren - zoals het kweken van gewassen en het produceren van zaden - zorgt de verdwijning van controlemaatregelen door de Chinese overheid voor nieuwe kansen voor buitenlandse investeerders. Bovendien heeft de Chinese overheid al gezinspeeld op versoepelingen in de auto-industrie, de financiële sector en de verzekeringen tussen 2020 en 2022. 

Hoewel die maatregelen aantonen dat de Chinese markt zich geleidelijk voor buitenlandse investeerders wil openstellen (bv. via Wholly Foreign Owned Enterprises), blijven nog heel wat beperkingen gelden. In de eerste plaats hebben sommige productiesectoren nog steeds te lijden onder een aantal binnenlandse beperkingen. Bovendien moeten bedrijven met buitenlands kapitaal in die sectoren een milieu-effectenrapport kunnen voorleggen en voldoen aan tal van andere vereisten. Een bijkomende hinderpaal is wellicht het gebrek aan praktijkervaring als gevolg van de bestaande concurrentie (Chinese bedrijven hebben de markt nu al grotendeels in handen. Denk maar aan Alibaba en Tencent) en andere niet-opgesomde maatregelen aan het adres van WFOE's. 

Besluit

In 2011 bereikte het aantal sectoren met beperkingen een recordaantal van 120. Intussen daalde dat naar 48. Onder invloed van die ontwikkelingen worden buitenlandse investeerders aangemoedigd om de veranderingen op de 'Negatieve Lijst' grondig te bestuderen en zo te achterhalen of er nieuwe mogelijkheden openliggen.

Dit artikel is opgesteld door Moore Consulting, een professionele dienstverlener gevestigd in China en lid van Moore International. Moore Consulting biedt volledige financiële diensten aan buitenlandse bedrijven die actief zijn in China en Hongkong. Voor meer informatie over dit artikel, aarzel niet om contact met ons op te nemen via info@msadvisory.com of bezoek de website om op de hoogte te blijven van nieuws over China.