Overslaan en naar de inhoud gaan
#Rapportering & Analyse #SAP BPC #Case #SAP #ERP #Enterprise Resource Planning

Business Analytics met SAP BW en SAP BusinessObjects

maandag 01/08/2016
Business Analytics met SAP BW en SAP BusinessObjects

Omega Pharma, opgericht door Marc Coucke in 1987, is een Europese verkoper en fabrikant van OTC (over the counter) farmaceutische producten, die vrij zijn van doktersvoorschrift. In 2014 nam Perrigo, een Amerikaanse fabrikant van OTC producten, Omega Pharma over. Het Belgische hoofdkwartier bevindt zich in Nazareth en meerdere Europese entiteiten maken deel uit van de groep. Omega Pharma werkt met SAP ECC als algemene ERP-applicatie waarbij SAP voornamelijk ingezet wordt voor organisatieprocedures. SAP BPC (Business Planning en Consolidatie) wordt gebruikt om budgetterings- en consolidatieprocessen te stroomlijnen.

Klantvraag

Omega Pharma gebruikte haar SAP ECC-omgeving voornamelijk om data te verzamelen en te analyseren. Maar er was nood aan een centraal aangestuurd systeem waarbij corporate rapportering aangeboden werd, zonder afbreuk te doen aan de flexibiliteit van de lokale kantoren. Via een succesvolle SAP BPC-implementatie, werd er een centrale Business Analytics & rapporteringsomgeving ontwikkeld. Die kon gradueel uitgerold worden, in synergie met de Europese roll-out van de SAP ERP-implementatie. Deze gefaseerde aanpak was nodig aangezien niet alle modules op hetzelfde ogenblik op de verschillende locaties geïmplementeerd konden worden.

Aanpak

element61 assisteerde Omega Pharma in de beslissing naar een geïntegreerde SAP Business Analytics oplossing, bestaande uit een SAP BW (back-end) en een SAP BusinessObjects BI platform (front-end voor de eindgebruikers).

In een eerste fase werd er gewerkt op Controlling-Profitability Analysis (CO-PA) en Sales Order rapportering. Aansluitend hierop werd een volledige salesanalyse uitgevoerd, met focus op Gross Margin en individuele sales details. Deze eerste stap werd succesvol onthaald op corporate niveau en door het pilootteam in Duitsland, waarna ook Nederland en Groot-Brittannië betrokken werden als pilootprojecten voor de implementatie van het Business Analytics platform.

In een latere fase werd de Sales en Operations planning (rapportering en analyse) mee in scope genomen. Het toevoegen van deze data in eenzelfde omgeving ging probleemloos: een geïntegreerde view en één enkele rapportering werd gecreëerd; waardoor het manueel inputten van informatie niet meer nodig was.

Eén van de belangrijkste succesfactoren binnen het Omega Pharma-verhaal is de integratie van IMS sales data binnen de analyseomgeving op corporate niveau. Hierdoor kan Omega Pharma de markt en haar concurrenten beter inschatten, op basis van actuele en correcte cijfers. Ook opportuniteiten worden zo sneller ontdekt. element61 werkte verder ook onderstaande aspecten uit voor Omega Pharma:

 • Bronanalyse;
 • Het verzamelen van de behoeften van de gebruikers;
 • Definiëren van SAP BW architectuur en SAP BEx queries;
 • Integratie van externe data;
 • Automatisch inladen van externe data via alerts SAP BW en SAP BusinessObjects – veiligheidsset-up + Single Sign On;
 • SAP BusinessObjects voor Corporate standard rapportering;
 • Coaching van Corporate Users bij het gebruik van SAP BusinessObjects WebI;
 • Coaching van Corporate Users bij het ontwikkelen van ‘cubes en queries’ in SAP BW;
 • Nauwe samenwerking op het vlak van performance en installatie;
 • Coaching van eindgebruikers in de pilootlanden.
Resultaat

Omega Pharma bezit vandaag de dag een complete rapporterings- en analytische omgeving waarin alle SAP-gegevens uit de verschillende SAP-bedrijven, externe bronnen en andere tools geïntegreerd worden. Door het herhaaldelijk en gradueel toevoegen van modules en data bleef Omega Pharma het overzicht bewaren over haar analyse en rapportering.

De implementatie van deze analyse- en rapporteringsomgeving biedt Omega Pharma meerdere voordelen:

 • Zowel de corporate organisatie als de verschillende individuele landen hebben dezelfde data ter beschikking: iedereen spreekt nu over dezelfde cijfers en definities;
 • Er moet minder manueel werk verricht worden in het invoeren van data van externe providers;
 • De kwaliteit van de data is sterk verbeterd, de problemen met externe data minderden;
 • Data is continu up-to-date en beschikbaar;
 • De verschillende landen kunnen meer tijd spenderen aan het analyseren van data i.p.v. aan het opmaken van rapporten;
 • Een nieuw land kan probleemloos en snel aangesloten worden op het SAP ERP-systeem.

Lees hier de uitgebreide klantencase (in Engels) na!