Overslaan en naar de inhoud gaan
#Transfer Pricing #Tax & Legal #Belastingen #Audit

2023 start met een nieuwe golf verrekenprijsaudits

donderdag 23/02/2023
Transfer Pricing Audits

Net zoals vorig jaar organiseert de Cel Verrekenprijzen van de Belgische belastingadministratie opnieuw een reeks verrekenprijsaudits in de bedrijfswereld. We overlopen kort de belangrijkste aspecten van zo’n audit zodat u bij een eventuele controle goed voorbereid bent.

Pre-auditvergadering stelt het doel scherp

De audits van de verrekenprijzen of transfer pricing starten net als in 2022 regelmatig met een pre-audit vergadering. Zowel de controleur als de belastingplichtige kan zo’n vergadering voorstellen. In sommige gevallen wordt de klassieke (standaard) verrekenprijsvragenlijst nog altijd gedeeld bij de start van de controle. Maar de pre-audit vergadering wordt almaar vaker gebruikt om in de verrekenprijsvragenlijst die daarop volgt de pijlen meteen te richten op de meest materiële (of risicovolle) transacties.

Bereid u grondig voor op de pre-auditvergadering

Praktisch zal de auditeur aan u als belastingplichtige vragen om mondeling toelichting te geven over uw onderneming in haar geheel. Denk aan de algemene strategie, de operationele structuur, de belangrijkste rapporteringslijnen, etc. Uiteraard gaat de meeste aandacht naar het gehanteerde beleid voor verrekenprijzen of transfer pricing. U krijgt vaak gerichte vragen. Het is dus heel belangrijk om u grondig voor te bereiden.

Criteria voor een auditselectie

Verrekenprijsdocumentatie, vormt een belangrijke bron van informatie voor auditselectie. Al enkele jaren gebruiken auditeurs geautomatiseerde dataminingtechnieken om gericht controles uit te voeren.

Gangbare selectiecriteria omvatten:

  • Structurele verliezen
  • Grote verrekenprijscorrecties bij jaareinde
  • Herstructureringen
  • Volatiliteit in de resultatenrekening en balans
  • De aanwezigheid van materiële intragroepfinanciering

Zorg dat uw documentatie in orde is

Om een controle succesvol te doorstaan, raden we u aan om tijdig uw gehanteerde verrekenprijzen te (her)evalueren en ze te onderbouwen met de juiste verrekenprijsdocumentatie, zijnde het lokaal en groepsdossier.

Het niet correct naleven van deze documentatieverplichtingen over verrekenprijzen of transfer pricing kan een trigger zijn voor een controle. Denk aan het niet of te laat indienen van verrekenprijsdocumentatie of het maken van fouten tegen de strikte vorm- en inhoudsvereisten.

Bovendien riskeert u door het niet-naleven van de documentatieverplichtingen voor verrekenprijzen of transfer pricing administratieve boetes. Die starten mild (geen voor een eerste overtreding), maar kunnen al snel oplopen tot 25.000 euro per overtreding. Redenen genoeg om na te gaan of uw onderneming gehouden is aan deze documentatieverplichtingen en die vervolgens tijdig en correct in orde te brengen.

Wenst u bijstand bij het doorlopen van een verrekenprijsaudit of kunnen we u helpen bij de doorlichting van uw verrekenprijsmethode? Aarzel dan niet om contact op te nemen met onze transfer pricing specialisten. Ons volledige aanbod vindt u hier.

Neem contact op met één van onze experten

Joachim Janssen

Joachim Janssen

Partner Tax & Legal Services

Contact
Martijn Van den Boer

Martijn Van den Boer

Manager Tax & Legal Services

Contact