Overslaan en naar de inhoud gaan

Innovatie

Onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten voor KMO's en grotere ondernemingen

Heb je een vernieuwend idee dat jouw onderneming kan versterken, maar moet je nog heel wat uitdagingen overwinnen bij de ontwikkeling van die innovatie? Moet je nog een nieuwe technologie ontwikkelen, jouw processen of diensten doordacht verbeteren, een prototype bouwen of een pilootfase doorlopen waar nog uitdagingen in zitten?

VLAIO ontwikkelingsprojecten steunen innovaties die een sleutelrol spelen in de realisatie van een businesscase die jouw bedrijf potentieel versterkt. Dit type project omvat de ontwikkeling van een volledig nieuw of beduidend vernieuwend (verbeterd) product, proces, dienst of concept, en het resultaat heeft een belangrijke impact op de prestaties van je bedrijf. Die impact situeert zich eerder op korte termijn.

Heeft u een innovatief idee dat op termijn kan leiden tot nieuwe of verbeterde producten, processen of diensten? Dient u hiervoor eerst nog kennis op te bouwen door middel van fundamenteel en grensverleggend onderzoek? Zijn er uitdagingen en risico’s verbonden aan deze kennisopbouw?

De subsidies voor onderzoeksprojecten ondersteunen ondernemingen bij het uitvoeren van grensverleggend onderzoek, met een intrinsiek hoog risico, dat op termijn kan leiden tot een belangrijke positieve impact voor het bedrijf én voor Vlaanderen. Het project vertrekt daarbij van een innovatief idee waarvoor nieuwe kennis nodig is en onderzoeks- en eventueel ook ontwikkelingsactiviteiten uitgevoerd moeten worden.

Europese subsidies voor innovatie

Om innovatie te stimuleren, biedt Europa ook meerdere subidies aan voor ambitieuze bedrijven. Hier een beknopt overzicht:

  • Horizon 2020: dit is het EU-programma voor de financiering van onderzoek en innovatie voor de periode 2014-2020, beschikbaar voor zowel KMO’s als grote bedrijven.
  • Eureka: dit is een initiatief om de competitiviteit van de Europese industrie te verbeteren dankzij innovatie. Projecten die het Eureka-label krijgen, zijn projecten waarvan Europa gelooft dat men de Europese economie qua productiviteit en competitiviteit kan stimuleren.
  • Interreg-programma: de Europese Unie subsidieert intitiatieven die problemen in de grensregio’s aanpakken.

Meer weten over deze subsidies en hoe u hiervoor in aanmerking kan komen? We zitten graag met u samen om alles met u te overlopen. We kennen de subsidies door & door en kunnen, op maat van wat u nodig hebt, aanraden hoe u alles het best aanpakt. Of u nu alleen advies wenst of ook het opstellen van uw aanvraag, wij helpen u altijd verder.

Neem contact op met één van onze adviseurs

Johan Carton

Johan Carton

Partner Business Consulting

Contact
Bart Wyns

Bart Wyns

Senior Manager Business Consulting

Contact